Werkstress verminderen? Slechts één tip: Creëer een Safe Workplace!

Alléén de Safe Workplace kan werkstress verminderen!

· Stress,Werkstress,Safe Workplace

Werkstress verminderen: Wat is werkstress?

Stress is een reactie op gevaar. Stress is dus het gevolg van gevaar. Je kan alleen stress verminderen door het gevaar uit de weg te ruimen. Als er geen gevaar is heb je ook geen stress. Als je stress wilt verminderen kan je de stress en de symptomen van stress gebruiken om het gevaar uit de weg te ruimen. Als je gevaar laat bestaan zal ook de stress blijven bestaan. Er is geen medicijn opgewassen tegen gevaar. Chronisch gevaar veroorzaakt chronische stress. Chronische bedreigingen op het werk leiden tot chronische werkstress. Chronische werkstress leid onvermijdelijk naar hoge percentages ziekteverzuim, conflict en braindrain.

Werkstress verminderen: hoe herken je de lichamelijke symptomen?

Stress is te herkennen aan onderstaande symptomen. Hoe later je je stress herkent des te groter de lichamelijke, sociale en professionele schade. Hoe eerder je stress herkent des te eerder je stress kan verminderen.

Werkstress geeft net als gewone stress lichamelijke signalen af. Als je teamleden hoort over onderstaande symptomen is de kans op de aanwezigheid van werkstress zeer groot.

  • Ik voel me niet zo goed
  • Hyperventilatie, benauwdheid en kortademigheid
  • Hartkloppingen, verhoogde hartslag en bloeddruk
  • Pijn in je buik, maag en darm klachten
  • Slaapstoornissen, slaaptekort
  • Paniekaanvallen of piekeren
  • Spanning in het lichaam
  • Spierpijn in armen en benen
  • Rugklachten schouders en onderrug
  • Fysieke en mentale uitputting
  • Huiduitslag
  • Geheugen en concentratieproblemen
  • Opvliegers
  • Koud afstandelijk
  • Depressief voelen
  • Ik moet me vandaag helaas ziek melden

Werkstress verminderen: hoe herken je de sociale symptomen?

Werkstress wordt net als andere stress opgevolgd door fight flight freeze. In de jungle van ons werk heet dat conflict, brain drain en burn-out.

Werkstress verminderen: Conflicten herkennen voordat ze plaatsvinden?

Conflicten komen voor op elk denkbaar niveau, bijvoorbeeld conflicten met klanten, leveranciers of conflicten onderling tussen medewerkers, conflicten met de manager of conflicten met de werkgever. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat één op de vijf werknemers in 2016 een kortdurend conflict had met een collega. 13 procent had dat met een manager en 7 procent met de werkgever. Zo'n 2 procent van de werknemers had vorig jaar een langdurig arbeidsconflict. Een gemiddelde manager is bij elk van de bovenstaande conflicten betrokken, naast dat een conflict niet leuk is, kost het veel energie, tijd en geld en stagneert het vaak het doel van je werk.

 

Managers die brandjes blussen

In een team waar werknemers strijden is psychologische onveiligheid. De manager is niet in staat om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Daarom nemen teamleden het heft in eigen handen en gaan de strijd aan. Daardoor is een manager de hele dag brandjes aan het blussen.

Brandjes blussen kan als bemiddelaar om beide partijen tevreden te houden en een verder conflict te voorkomen. Tijdens een conflict speel je vaak de rol van politieagent waarbij je de vechtende partijen uit elkaar haalt. Na het conflict speel je de rol van rechter waarbij je één partij bestraft en beboet en de andere partij gelijk geeft en beloont.

 

Hoe herken je een conflict voordat het ontvlamt?

Een conflict kan je mijlenver van tevoren zien aankomen. Een op handen zijnd conflict is te herkennen aan mensen die zichzelf versterken doen aan groepsvorming. Het probleem aan groepsvorming is dat het mensen insluit en uitsluit. Groepsvorming verdeeld mensen. In een groep die verdeeld is zijn manipulatieve mensen in staat te heersen. Groepsvorming heeft als gevolg dat mensen zich niet meer verbonden voelen bij elkaar en bij hun werk. Een ander manier waaraan je een conflict op tijd herkent is wanneer werknemers kennis selectief verspreiden.
Wanneer kennis selectief verspreid wordt heeft niet iedereen een gelijke kans. Ongelijke kansen leidt tot onveiligheid Een andere voorbereiding op een conflict is door het verzwakken van anderen. Dat kan door klagen roddelen zwartmaken en het claimen van andermans successen.

Brain Drain: herken vluchtgedrag op het werk?

Een vluchter houd zaken liever vaag. Een vluchter laat zich niet makkelijk vastpinnen. En vluchter houd zijn opties liever open. Op een functioneringsgesprek is de vluchter bijvoorbeeld ziek. Een vluchter loopt met een boog om het kantoor van de baas heen. Een vluchter gaat geen confrontaties aan. Een vluchter gaat conflicten uit de weg. Een vluchter houd zich op de achtergrond in een groepsgesprek of vergadering. Een vluchter vind je nooit aan de top. Aan de top is het veel te gevaarlijk. Een vluchteling neemt namelijk niet graag verantwoordelijkheid. De vluchter bestempeld een ander nooit als helemaal veilig. Een vluchteling is altijd alert, nerveus en schichtig.

Vluchten van een collega, manager of klant

Wanneer je wilt vluchten meld je je ziek. Je stelt een belangrijk telefoontje zo lang mogelijk uit. Je ontwijkt je manager, collega of klant. Ontwijkend gedrag zorgt ervoor dat het belangrijke werk niet gedaan wordt. Een vluchteling op het werk presteert altijd matig. Simpelweg omdat eenvoudige dingen ingewikkeld worden als je bang bent.

Vluchten in je werk

Ik sprak een keer een vriendin van mijn moeder. Ze twijfelde of haar man nog wel van haar hield. Haar man was alleen maar aan het werk en als hij al een keer thuis was greep hij naar de fles of zat hij in de kroeg. Zij was een gevoelsmens. Hij was rationeel. Iedere keer als hij bij haar was moest hij over zijn gevoelens praten. Daar had hij uiteraard als rationele man helemaal geen zin in. Hij vluchtte van zijn vrouw en zijn gevoelens naar zijn werk en de drank. Toen ik haar vertelde dat hij wel van haar hield maar niet naar zijn gevoelswereld durfde viel er een last van haar schouders. Ze besloot niet hem niet meer te dwingen naar zijn gevoelens te gaan. Daarmee werd het voor beide gezelliger om thuis te zijn.

Voor veel mensen is het werk een manier om waardering te krijgen, om zichzelf belangrijk te voelen. Daarom kan je verslaafd raken aan het werk.

De burn-out

Veel mensen voelen zich gevangen op en in het werk. Als je niet zelf in staat bent de verwachtingen van anderen te bepalen beland je snel in een gevangenis. Een verwachtingspatroon dat te hoog is om aan te voldoen is een gevangenis. Door nee te zeggen kan je het verwachtingspatroon bepalen. Wanneer je probeer aan te hoge verwachtingen te voldoen ligt de burn-out op de loer.

1 op de 7 werknemers heeft burn-out verschijnselen

Kosten van een burn-out voor een werknemer

Een werknemer in een burn-out heeft nog steeds veel stress en veel stress gehad. In het volgende hoofdstuk kan je lezen wat de ziekmakende gevolgen van chronische stress zijn. Daarbij verliest iemand in een burn-out zijn sociale contacten. We zijn immer het grootste gedeelte van de tijd op ons werk. En misschien is het verlies van geloof in eigen kunnen wel de grootste schadepost voor de werknemer in een burn-out.

Kosten van burn-out voor een organisatie

De medewerker die in een burn-out verdwijnt ben je kwijt. Die persoon is ziek. Op dit teamlid hoef je voorlopig niet te rekenen. Zelfs al komen je mensen terug van een burn-out, zelden zijn zij in staat tot de prestaties van vóór de burn-out. Een burn-out tast je zelfvertrouwen aan. Een burn-out is zeer ingrijpend om mee te maken. Wanneer een collega in een burn-out verdwijnt, verhoogt dat de druk op de rest van het team. In eerste instantie vangt het team de klappen op. Extra werk en extra verantwoordelijkheden voor de teamleden. Deze extra druk is niet handig bij een team waar al teamleden uitvallen. De hoge druk kan een kettingreactie veroorzaken waardoor er nog meer teamleden in een burn-out verdwijnen. Wanneer een teamlid in een burn-out verdwijnt moet er vervanging geregeld worden. Dit betekent iemand van buitenaf. In een team dat toch al op losse schroeven staat. In Nederland is burn-out een werkgerelateerde ziekte. En daarom draait een werkgever op voor de kosten het herstel. De kosten van burn-out zijn gemiddeld 140.000 Euro per burn-out. Dit zijn kosten voor doorbetaling van loon, vervanging en herstel.

Stress verminderen hoe het niet moet?

Stress is een symptoom. Een reactie op gevaar. Als je de reactie bestrijd maar de oorzaak niet weghaalt krijg je keer op keer meer stress.

Faciliteer een Safe Workplace

Als gevaar de oorzaak is van stress dan is een Safe Workplace (psychologische veiligheid) het medicijn. Het medicijn voor werkstress is een safe worksplace.

Er zijn slechts drie spelers die een Safe Workplace kunnen faciliteren. De wetenschapper, kapitein en de boeddha.

  1. De Safe Workplace Scientist kan met behulp van een wetenschappelijke methode het verschil ontdekken tussen echt- en nepgevaar. De Safe Workplace Scientist kan het gevaar en de werkstress met 80% terugdringen. De methode is eenvoudig te leren in de Masterclass. 
  2. De Safe Workplace Captain gebruikt een visie en een koers waardoor hij 95% van het gevaar en de werkstress achter zich kan laten. Wil je hulp bij het vinden van jouw visie, koers en innerlijk kompas? Ga dan mee op een persoonlijke ontwikkelingsreis
  3. De Safe Workplace Boeddha gebruikt verlichting van het ego om al het gevaar te verwijderen. Zonder ego is er geen gevaar. Als er geen werkgevaar is dan is er ook geen werkstress. De weg van de Boeddha is lastig maar absoluut niet onmogelijk.